Sunday, February 27, 2011

Jangan Salahkan DIA....



Bila kita berdoa dan meminta bantuan dari Tuhan, korang rasa Tuhan tuh dengar atau tidak..? of kos la dia akan mendengar setiap doa dan permintaan kita ..kan?

Tengok la korang mintak apa.Kalau korang mintak benda pelik2, mesti lah tak dapat ..kot..?Yang penting Tuhan menjawab setiap permintaan kita dalam cara yang kita tak sedar...

Contoh :

Kita minta rezeki lebih dari Tuhan untuk keta BMW tapi setelah penat bekerja/berusaha kita hanya mampu beli Lamborghini jer..eh silap! Proton jer.Sebenarnya Tuhan tuh dah tengok dan tau, walau pun dia bagi kita kereta Proton instead of BMW idaman kita, Dia tahu yang walau pun Dia bagi gak rezeki sebuah kita BMW, tapi dia tahu yang kita tak kan mampu nak tanggung maintainance dia atau bayar bulan2 keta tuh.Contoh la kan ...

Contoh lain:

Korang doa minta RM1 juta, Tuhan tuh jawab korang permintaan kita.Tapi dia tak bagi la sekepuk RM 1 juta kan.Dia bagi dalam ansuran lah tengok kadar usaha korang untuk dapatkan RM 1 juta tuh.Kalau duduk bersila jer pastuh mintak RM 1 juta, memang tak dapek la.Mungkin dalam 20 tahun bila korang kira kira balik, sebenarnya korang dah dapat dah pun RM 1 juta tuh cuma korang jer tak sedar.

Pinjam ayat dalam citer Evan Almighty "When you asked God for courage.Does HE give you the courage or give you the chance to be courageous..?"

So sebenarnya Tuhan tuh jawab setiap doa kita in a way that kita tak pernah realize, Tuhan tak pernah lupakan kita cuma kita jer yang terlupa untuk bersyukur kepada Nya.

Alhamdulillah....

2 comments:

Kamal Hakim said...

the BEST!

darkbatman said...

btol 2 .. ape yg Allah jadikan ade hikmahnya.. :D