Saturday, January 30, 2010

malam Khamis punya cherita.....

ape kaitan nya pic kat atas nie ngan tajuk post nie erk? ha... nie aku nak bgtau cite yang sgt2 sedih which happen on me last Wednesday night... somewhere in Cheras.... huhuuhuh... mmg sedih sampai aku x leh nak pk ape2 dah time tuh... hahahha.... korang imagine sendiri la... tgh2 jalan yang agak sibuk dgn kete2, bas2, taxi2 ngan kenderaan yang sewaktu dengannya..... kete aku leh mati secara tiba2... lampu fuel x nyala... tapi tiba2 abis minyak... boleh?! chuak aku dgn kete2 yang dok hon2 kete aku.... makin chuak la aku time tuh... x leh nak pikir ape dah... totally BLUR... ape yang aku pk time tuh... aku lock kete aku, pasang double signal and keluarkan airmata... wakakakka.... sume tu sbb aku x leh nak fikir what should i do in that time... dah la aku call mmber aku kat area tu... dia plak leh ckp... WRONG NUMBER... what the fuck is going on?! aku dialled number btol dia... mmg x salah... 0123002159... mmg x salah number... tpi org yg pick-up call tu ckp salah number... pergh... time nie mmg aku rasa mcm nak hempuk je telephone tuh... then time2 emergency nie gak la handset aku nak plak x dek battery .. sampai berbunyik2 la hp aku nieh... nie mmg menambahkan lagik tension aku... dah la minyak x dek, phone plak batery kong, then mmber plak x jwb call @ reply sms aku... makin lebat la hujan aku... huhuhuuh... dlm 1/2 hour gak la aku dok dlm kete tanpa buat ape2... then tergerak hati aku nak minta tolong kat budak burger area tuh.. tanye byk giler nie kat aku.. budget ingat dia nak tlong rr... tapi... hampeh... rasa nak bakar je kedai burger dia time tuh.... huhuuh... then aku terfikir utk tahan taxi yang lalu -lalang kat situ... Suddenly, i got a cab... taxi dive tu baik.. indian... jenis x kisah je... dia yang ajar aku byk klu pasal2 benda nie... aku cite kat dia, yang ku nie 1st time kete jadik mcm nieh... sampai x tau nak buat ape dah... then dia ckp... rilex... you can solve it... x yah risau... that makes me relief a lil' bit......

sampai je kat petrol pump PETRONAS, x ckp byk da aku... aku tanye from A- Z what should i do... driver tu gelakkan aku... siot je... tapi x kisah la... i learned from the best... whitney houston gitew.... dia cakap, carik botol mineral dlm 2-3 botol... then g cuci botol tuh... dengan pantas nya.. aku g kat paip air... then dia jerit kat aku... "Bai, Lu cuci ngan air tarak guna la...nanti lu punya kete rosak la.... mana boley minyak campur ngan air" aku cuma mampu senyum je lepas tuh... dah cakap ngan aku suruh cuci... aku g je la paip air... huhuhuh... rupenye dia suruh cuci ngan petrol sket dulu... nak buang air dlm botol2 tuh... then baru la boleh isikan pertol dlm botol tu balik.... klu campur ngan air... nanti engine leh rosak... owh ok... take note on it...

lepas je dia tolong isi minyak dlm botol mineral tuh, tiba2 je aku disuruhnya mencarik sudu plastik mcm yang kat pic atas nieh.... aku tanye dia lagik time tuh... "Nak wat ape sudu plastik tuh? nak ceduk minyak pakai sudu ke?" then dia cakap... "Aku nak buat magic ngan ko pasal sudu nieh... Ko tgk je nanti...." time nie aku da rasa mcm sesuatu sgt... kejadahnye nak wat magic tme2 aku tgh x leh nak fikir ape2.... Sampai je kat kete aku... dia x ckp banyak dah... ape yang dia ckp "Tengok nieh... aku nak buat magic ngan ko.... tgk yea... jgn kelip mata ko walaupun skali" bukan senang nak ade org tunjuk magic mcm nieh .... jarang2 je" then dia suruh aku bukan tank minyak.... time nie mmg da nak start magic dia... Magic sgt... aku mmg x pernah terfikir ape yang dia nak buat ngan sudu tuh... dia ajar magic tuh "Memula, bukak cap tank minyak, then amik sudu tadik, masukkan dalam lubang minyak tdi (utk tolak another door in that hole) .... after that, tuang minyak yang 2 botol tuh sampai habis.... later on, u pump minyak pakai padel minyak dlm 13times... then baru start yeah.. jgn nak start b4 u pump minyak... nanti x leh start" ok.. got it...


dengar2 je kete aku leh start lepas tuh... aku hanya mampu tersenyum saja... happy sebab kete da boleh start balik... sume nie sebab lampu minyak yang bodoh itew.... then aku bayar la tambang aku nak taxi g isi petrol dlm botol mineral tuh.... aku bagi extra sket duit tambang kat dia.. sbgai tanda pertolongan yang diberikan kat aku... lalu meneruskan ke destinasi umah mmber yang x jawab call aku n reply sms aku tuh... SERANG UMAH DIA!!!! walaupun dia tkut nak bukak pintu time aku g umah dia lepas tuh.... sampai harinie, (30.01.2010- 13.29pm) dia x call2 aku lagik... takut la tuh ngan aku....

Sunday, January 24, 2010

24 Years Old .... aiyak.... 24 huh?!

my besday celebration, kat Flaming Steamboat, Sunway.... hahahha... angah yang nak makan steambot... aku follow jew.... x kisah... janji celebrate gak kan... Aku, Along, Angah, Ezie, Pya ,kak Natrah ngan Kak Iera merangkap Pengantara memarahi dan membebel kat Tokey Kedai Tuh sebab meja yang kitorg booking 3 Hari awal x dek... kene la sembur ngan Kak Iera... Caya lah Kak Iera... Angah yang garang pown terkejut tgk Kak Iera sembur tokey kedai tuh.... hahhahaha...

my siblings....
along, angah, aku, ngan tosya... (my niece...)


along ngan angah.....

angah, pya ngan Ezie (brother in law)

tetap.....
kak natrah (yg tengah ) ngan kak iera...

hahahhaha....
gurls power!!!!
aku je yang x dek dlm nieh...
hahahhaha



p/s: thanx to kak natrah ngan kak irea for the chocolates.... I LOVE IT!!!!

~ Enjoy My Life ~


muka pun da macam x dek idea.... bukan x dek idea... just busy kje je... tu la... nie la... macam2.... serabut kepala otak.... mcm2 masalah... tahun baru... azam baru... mcm2 nak buat utk tahun nieh.... ape yang penting sekarang.... ENJOY MY LIFE!!!! fikir pasal diri sendiri and family dulu, then baru la fikir pasal orang lain.... btol tak?! sendiri x settle... ade hati nak settlekan hal org lain pulak... x ke haru macam tuh... hahahhaha....

Saturday, January 2, 2010

40 Tips for Better Life - 2010

40 Tips for Better Life - 2010


1. Take a 10-30 minute walk every day. And while you walk, smile. It is the ultimate antidepressant.

2. Sit in silence for at least 10 minutes each day.

3. Buy a DVR and tape your late night shows and get more sleep. (jangan berjaga malam.. tidur dgn cukup lah ni!!)

4. When you wake up in the morning complete the following statement, 'My purpose is to __________ today.'

5. Live with the 3 E's — Energy, Enthusiasm, and Empathy.

6. Play more games and read more books than you did in 2009.

7. Make time to practice meditation, and prayer. They provide us with daily fuel for our busy lives.

8. Spend time with people over the age of 70 and under the age of 6.

9. Dream more while you are awake.

10. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.

11. Drink green tea and plenty of water. Eat blueberries, wild Alaskan salmon, broccoli, almonds & walnuts.

12. Try to make at least three people smile each day.

13. Clear clutter from your house, your car, your desk and let new and flowing energy into your life.

14. Don't waste your precious energy on gossip, OR issues of the past, negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.

15. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

16. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a college kid with a maxed out charge card.

17. Smile and laugh more. It will keep the nagative blues away.

18. Life isn't fair, but it's still good.

19. Life is too short to waste time hating anyone.

20. Don't take yourself so seriously. No one else does.

21. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

22. Make peace with your past so it won't spoil the present.

23. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.

24. No one is in charge of your happiness except you.

25. Frame every so-called disaster with these words: 'In five years, will this matter?'

26. Forgive everyone for everything.

27. What other people think of you is none of your business.

28. Remember God heals everything.

29. However good or bad a situation is, it will change.

30. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.

31. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful.

32. Envy is a waste of time. You already have all you need.

33. The best is yet to come.

34. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

35. Do the right thing!

36. Call your family often.

37. Each night before you go to bed complete the following statements: I am thankful for_______. Today I accomplished ____.

38. Remember that you are too blessed to be stressed.

39. Enjoy the ride. Remember this is not Disney World and you certainly don't want a fast pass. You only have one ride through life so make the most of it and enjoy the ride.

40. Laugh when you can, apologize when you should, and let go of what you can't change

LET'S TRY THEM OUT!!! WHO KNOWS.. MAYBE WE'LL HAVE A WONDERFUL LIFE...!!

Friday, January 1, 2010

31.12.2009


ermmm... last day for 2009 huh... arinie aku cuti.... ade balance dari annual leave aku.... cuti slalu aku buat ape erk?! x wat ape pown... btol x? hehehhe... k la... aku nak cite pasal xtvt aku for last day in year 2009... pagi2 lagik..... akak aku, angah dah sms suruh pegi umah dia... coz aku kene bangun jugak la coz da janji ngan angah aku a day b4.... nak pegi amik stock dadah kat damansara... wakakka... gile ke ape aku nak jadik pusher ngedar dadah kat KL nie... x dek maknenye... aku teman my sis pegi amik stock untuk business kitorang kat area Tropicana City... area damansara... sebelum simpang g TTDI tuh.... all the way g sana nak amik stock... pergh.... lepas je nak flyover kat kepong tuh... jammed giler... tension da aku.... da la waja aku manual... cramp gak la kaki aku... jammed ade la dlm 1km... ingat kan ade ape la... rupenye ade accident motocycle ngan lori sampah kat area tuh... siap bertutup da org yg kene langgar tuh... tetibe hati sentap... teringat mmber aku yg kene langgar depan mata aku kat area cheras lepas withdraw duit... time tuh nak g tgk wayang.. at last... kitorg g hospital... he died immediately at the scene... time tuh... totally shock... x tau nak wat ape... i cant believe with what was happen... what past is past... al-fatihah utk dia ok... sambung balik cite pasal nak amik stock ngan my sis... sampai je kat kedai supplier tuh.... meriah baju2... banyak gile... rambang mata aku... akak aku soh pilih mana yang cantik... aku jadik blur terus... banyak sangat2... beribu2 lemon gitew.... kat sejam jugak la kat kedai tuh memilih stock kat kedai tuh... at last... amik dlm 50 helai baju utk business kitorang nieh.... so far... business nie quite good... ade je permintaan...x putus2 la... alhamdulillah..... nie ade a few picture yg aku sempat captured utk aku kongsi ngan korang.... by the way... yang mana minat busana muslimah tuh... ringan2 kan jari korang tu melawat dan membeli bebabrang kitorg kat blog nieh.... http://www.thurfah2u.blogspot.com/ thanx yea... ade discount utk korang sume... okies?

nie hah...
berjuta-juta lemon stock yang baru sampai kat kedai tuh...


nie time akak aku pening memilih utk business kitorang nieh...
banyak giler...
colour macam2...
design lagik la byk giler...


nie time tgh akak aku deal ngan customer dia...


at last...
decision already made...
about 10 design in various colour

finally... payment is paid...
about 1.5k....
hehehhe...


lepas je pegi amik stock kat damansara tuh... terus balik coz husaband akak aku nak balik... soh.. aku pown balik la... lepas makan2... dah cuti pown ari khamis... sah2 la keje aku tgk wayang je... enjoy layan movie sorg... x dek masalah nak tgk cite ape... beli ticket, terus masuk.. nak tgk brape cite skali pown x kisah... cite yg aku tgk aritu... Duhai Si Pari-Pari ngan Did You Hear About The Morgans... tengah2 beratur beli tiket kat MBO AMpang tuh... lalu plak mmber aku, Kak Nasha Aziz (model tuh) yg baru keluar tgk Did You Hear About The Morgans sorang2... sempat gak berborak time tengah beratur beli tiket.... sah2 la suara kitorang je yg dengar bercerita bagai time beratur tuh... hahahha.... pastu Kak Nasha pown nak balik... ngantuk katenye... tdo je kot plan dia time org celebrate new year nieh... ajak melepak skali... malas nak kluar katenye... jalan Jammed....

hahaha...
cite nie sengal giler...
at first aku blur2 tgk cite nieh...
pastu... banyak lawak yg que haidar buat...
i like the way he act in this movie...


yeah...
i love this movie...
Did You Hear About The Morgans...
layan giler...
comedy romantic...
must see movie...
i give 5 Stars...





p/s: mungkin korang tertanya2 aku nie sape kan... berkawan ngan artis bagai... mungkin juga aku nie artis sebagaimana yg korg fikirkan... hehehehhehe... verangan mode... nasha aziz tu... mmber aku la... mirip2 nasha aziz... tapi versi lelaki rr... aku plak heidi klum... hahaha