Monday, June 22, 2009

Happy Father's Day

semoga rohnya dicucuri rahmat...
dan moga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman
amin....


ermmm... aku da ok da... sikit2 sedey... tetibe je iTunes play lagu "Aishah-Ayah".... mcm tau2 je aku nak updated blog pasal father's day kan... may be secara kebetulan je kan... syahdy gile lagu tuh... dgr mlm2... sure nanges... lagik satu... lagu "dipondok kecil" lagik sedey.... huhuuh... k la... aku nak cite skit asal my late father... pic kat atas tu pic my late father n my mom time diorg kawen... 19 may 1977... muka garang kan... tapi baek hati.... may be byk je yg aku nak cite pasal my late father nie... where should i start? i have no idea on it... may be a lil' bit about his background... okies?!

Ayah, Abah or Babah, Daddy, Bapak, Walid, Papa, etc sumer gelaran tu bawak maksud yang sama kan? Kitaorang 5 beradik - Along (aku la tuh...), Angah, Alang, Achik Le & Adik Muzi pangge ayah aku 'Papa'. Papa aku dah takde lebih kurang 6 tahun, dia meninggal sebab kanser usus on 17 Januari 2003, subuh Jumaat, lebih kurang pukul 6.20.20 pagi kat Hospital USM, Kubang Kerian, Kelantan. time tu aku nak SPM... Hmm...apa kata aku citer kat sini mende2 yang aku ingat pasal arwah papa aku, ok?

1) my late father's name is Muhamad Nor Bin Che Ibrahim... born on Jan 15th 1949. anak ke dua dari 4 adik beradik.... 2 laki 2 pompuan... born at Kg Raja... Machang Kelantan... so... aku nie kirenye keturunan raja la jugak... hahahha... Maths?! expert on it.... x macam 5 org anak dia yg lain... sengal Maths... start dri along aku till my last sister... hahaha... lagik satu... papa aku nie Polis... bru perasan... sebelah papa aku sume polis klu x silap...

2) papa aku start jadik polis lepas SPM klu x silap... mengikut Blog kakak aku rr kan... mungkin aku leh copy n paste je pasal papa aku dr blog dia.... hahahha... nanti dia marah plak... x dek originallity plak... better wat sendiri... curik2 skit je idea dr blog dia... hahaha... sorry along... aku tau ang baca nie... hahah... dia start kene posting kat Temerloh... time tu aku x dek lagik pown... x wujud lagik... kirenye akak aku cite la kan... time kat sana tuh... sume cina2 yg mana gengster tu... bersujud yea ngan papa aku... takut ngan papa aku... x brani wat pasal... mau mati kene blasah ngan papa aku... menurut sumber yg boleh dipercayai gak... papa aku byk mmber2 cina kat situ... then masa kene posting plak kat Ipoh... sume ngantar papa n my family kat Ipoh... friendship diorg x abis kat situ je tau... still contact till the day my father pass away... even they all post about chinese traditional medicine... ubat akar2 kayu... tapi x sempat nak minum ubat2 tu... tuhan lebih sayangkan papa aku....

3)papa sorg yg garang tapi really take care about his sons and daughters... x pernah nak lebihkan sesapa antara kitorg adik beradik yg 5 nie... sume sama je... ape yg aku dpt, yg lain dapat gak... x dek lebih x dek kurang... tu yg aku respect sgt kat papa aku... fair ngan sume anak2 dia... still remember about kene kurung kat luar rumah, kene rotan and byk lagik utk ajar kitorg adik beradik jadik org yg berguna... wah gitew... class ayat mak kan uols... satu benda yg aku still ingat time aku ngamuk time maghrib nak main toys... byk jugak la... dlm sekotak besar tv... x dapat nak main... time tu papa aku ade... dia amik la mainan tu... ingat nak bg kat aku.. at last... papa aku terus buang sume kat tempat sampah.... terus aku diam... x bcakap ape... tergamam terus... ingat2 balik... klakar plak... cakap je ape yg kitorg nak... slalunye papa aku bagi n dapatkan utk kitorg sume... may be dia x nak anak2 dia rasa susah kot... terharu aku...

4) time tadika lagi best... papa slalu hantar aku... even tadika tu ade sediakan bus utk amik n hantar aku dr umah ke tadika... jauh gak la tadika aku ngan umah aku time tu... aku rasa aku je yg tadika jauh skali... adik beradik aku sume tadika selang 2 buah berek dr umah aku... x tau nape... mungkin sbb aku 1st son utk papa aku... walaupun x brape nak jantan... hahaha... kol 530pg dah bangun nak g tadika... tapi time van skolah tu sampai je dpn umah... mak aku bgtau kat kak shiela yg teman budak2 dlm van tu aku x naik van... sure van datang, aku pun start gak la sakit perut... almost everyday... so... yg hantar aku g tadika kat area casuarina hotel ipoh tu, of course la papa aku... coz all the way to his office kat area Medan Kidd, Ipoh.. hari2 macam tu... sampai papa aku ckp... hari2 lewat g tadika... bgn awal... papa jugak yg hantar... time tadika gak la aku rasa papa byk abiskan duit kat aku utk beli suar kecik... coz hari2 sakit perut kat tadika... balik je x dek... wakakak... kekadang tu siap bwak spare lagik... malu rr nak cite... hikhikhik... lagik satu... antara aku adik beradik aku, aku la yang paling banyak skali tukar skolah... coz aku kan gangster... kaki pukul, buli, sume aku klu yg jahat2 tu... haha... lawak je la... coz papa aku kan polis... every year tukar skolah menengah... 1 skolah 1 tahun... susah jugak la nak adapt ngan skolah baru ngan mmber2... bru je nak kenal... da kene pindah... x pe la... papa punye keje... i have to follow la wherever papa kene posting kat mana... x kan nak dok hostel plak... ckp pasal hostel, aku teringat time form 4 kat Teknik taiping... papa aku soh aku stay kat hostel time kene posting kat Kota Bharu dulu... aku beria2 sgt nak dok hostel... tapi entah kenapa... aku x jadik... may be aku bleh rasa kot klu aku stay hostel... aku x smpt nak jumpa papa klu aku dok hostel... Taiping - Pengkalan Chepa... jauh gak... klu jadik ape2 kat papa... at last aku make a decision to follow papa moved in to Pengkalan Chepa... time skolah kat teknik Taiping plak... kol 630am je sure papa hantar aku kat bus stop blakang Hospital Taiping... ade time sports day kat teknik taiping, aku nak sport shoes... 2-3 kedai gak la g tgk ngan papa aku... x puas hati coz x dek yg bekenan... at last pegi kedai yg 1st tdi utk beli yg aku minat memula walaupun mahal... papa aku senyum je melayan aku... x merungut langsung layan kerenah anak laki dia yg 1st nie... salute papa aku...

5) papa mmg pandai savings... utk future... blanja ikut kemampuan... x berhutang... dan x pernah ade credit card... 1st car papa aku Toyota Corolla plate CU3982... colour gold... still aku ngan dia till he passed away... papa penah ajar aku bawak kete tu time kat Taiping dulu... papa aku nak sgt ajar aku drive kete... papa aku ckp lagik... klu ade ape2 nanti... sng la... leh bawak kete... x yah menyusahkan org da... at first aku x mau.. takut sgt... papa aku ckp lagik... laki x leh nak takut2... nanti org buli kita... hahah.. pk2 balik... ye jugak... terus aku try bawak kete time tu... aku rasa la kan aku byk refer ngan papa aku pasal jadik laki... wah.. men 2 men session gitew... still ingat lagik ape yg aku penah ckp kat papa aku... confused tentang sesuatu... tapi x pe rr... biar je la aku je yang tau ape yg aku ckp time tu ngan papa aku... tapi x tau la klu yg lain tau... tapi dia pesan... try je la berubah... sikit2... lama2 nanti boleh rr kan... ingat lagik aku pesan papa aku tu... one thing, aku nak follow mcm papa aku b4 kawen... keje kuat2... collect duit byk2... sedia sume kelengkapan umah b4 kawen... at least wife aku nanti cuci kaki je la... sume da ade... sng skit kan... lagik satu... JANGAN BERHUTANG.. pesan dia... nanti sakit...

6)makan.... papa aku suka sgt makan... mcm aku jugak... klu ade kedai yg bru bukak @ org suggest makan, sure x lepas nak try... mmg suka makan la sng cite... klu la JJCM tu program aku buat... sah2 la aku ngan papa aku pengacara program tuh... hahaha... papa aku slalu beli mee kari ngan mee soup kat chinese Canning Garden... Koew Teow kat situ best... yg slalu makan, Nasik ayam kat Bazzar Bulat, Ipoh.. Burger kat Depan Skolah Sam Tet Ipoh, murtabak wan ngan murtabak Leman sure x miss time puasa papa aku beli... Ahad je, sure dia beli 2 paper yg slalu dia beli... MINGGUAN MALAYSIA ngan BERITA MINGGU... my along still continued on it...

7) Jan 17th, 2003.. 2 days after his besday... he left us... in ICU HUSM Kubang Kerian... still remember... first skali dia mula2 masuk spital... aku yg pegi ngan dia... berDua je ngan papa aku... aku tak tau nak kemana time tu.. papa aku soh follow... may be aku yg cool in any contdition kot incase anything happen on him.. x mcm my 2ns sis... tgk je da sebak... nanges segala bagai... pegi je spital... aku follow je papa aku kemana2 yg papa kene pegi until kene tahan ward on that day... what?! kene tahan ward?! papa aku rilex je.. aku time tu... pk.. mcm mana la nak balik nie... papa kene tahan ward.. kete kat sini.. tibe2.. papa soh aku drive bawak balik kete tu... adoyai... chuak x ingat time tu... jadik ape2 lagik... papa aku yg susah... papa aku time tu kene tahan ward utk beberapa hari... aku try tanye papa aku sakit ape... tapi papa aku x pernah nak bgtau... sure tukar topic klu aku tanye sakit ape... papa aku may be x nak aku pk byk sgt kot n x mau susahkan aku... maklum la... aku kan kuat fikir punye org... ade je yg aku fikir kat dlm kepala nieh... aku slalu temankan papa aku time dia kene tahan ward tu... start papa aku ajak aku teman dia memula g hospital tu lagik... sape lagik nak teman selain aku ngan mak aku.. my sis plak kat KL... keje.. aku yg paling boleh diharap time tu kot... wah.. gitew katenye.. sudeh!!! time papa aku kene tahan balik ward lepas kluar tu... aku x ingat bila... tpi yg aku ingat... mlm time tuh... papa aku sakit perut sgt... ulang alik toilet... then papa aku soh beli pill che kit teck aun tu... bagi ilang sakit perut... byk jugak la aku beli... dlm 1 dozen klu x salah... aku tgk papa aku time tu... sakit sgt2... smpi air mata aku kluar... then x sure plak jadi ape lepas tu... just aku ingat2... mmber papa dtg umah... bwk papa aku g spital.. aku ngan adik2 aku stay umah je... tunggu smpi diorg balik... lama gak la... sampai tertdo... adik pompuan aku time darjah 5 tu... nanges da... dia ckp nak papa... huhuuh... aku tdokan dia... x smpi hati tgk dia nanges.. sah2 la aku nanges jugak... hahaha... then mama aku call jiran sebelah aku kot... bgtau yg papa aku kene tahan ward lagik... time tu... mama yg jaga papa kat hospital... ade satu part tu... sume adik beradik aku ade kat umah...kol 5 pagi kot... masing2 tdo... lepas tunggu papa x sedar2 lagik dr operation... cik noor terpaksa pecah masuk umah kitorg melalui pintu blakang umah kitorg... nasib baik x kunci grill... sedar2 je kan... cik noor dah kejutkan kitorg sume... tgh blur masing2... mcm mana cik noor leh masuk umah kitog... dia ckp... siap2 la... kita g hospital... ha?! wat ape hospital pagi2 buta nie... x bukak lagik kan.. cik noor ckp... mama call suruh datang... papa da tenat da... dgr je mcm tu... angah aku dah syahdu gile... adik aku muzi tu siap sound kaka aku... jgn la nanges angah... nanti aku pun nak nanges gak!! terus dia nanges... huhuhuuh... masing2 dlm kete syahdu... aku rasa angah ngan muzi je yg sedih gile... pk dah mcm2... aku ngan along klu x salah... rilex je... lan... tdo... siot je... sampai2 je sana.. masing2 tgk mama... cik noor ngan cik usop ade skali teman kitorg... Su ngan Pak Su pun ade time tu klu x salah... kitorg mcm x caye je tgk papa mcm tu... still x sedar lagik lepas operation... masuk terus g kat katil... along still kat pintu... cant believe what was happen to papa i think... 15 minit gak la dia kat pintu tu... bru dia masuk... angah tgk2 je papa macam tuh... dri pintu.. dah beria da nanges... mata aku time tu... dok tgk kat machine tu.... time tu kan.. tuhan je yg tau... tetibe nieh nak jadik Doctor... boleh?! huhuuh... tetibe je kan... dari bukit bukau terus ke single line machine tu... around 6.20.20am time tu... nurse da buang sume benda2 yg menyambungkan papa aku ngan machine tu... time tu bru aku faham... papa da tinggalkan kitorg adik beradik ngan mama... mama time tu... rilex je... redha je... may be mama da tau papa nak pegi... kitorg masing2 sedih... lepas je tgk papa pergi tu... terus kitorg balik mandi... coz mama yg suruh cik noor bwk kitorg balik... byk lagik nak buat lepas nie... lepas mandi je... masing2 still x pecaya ape yg jadik pagi tdi... rasa mcm kosong je hidup... aku ngan muzi ngan lan... dok kat pintu depan umah kitorg.... kete papa parking betul2 bawah pokok dpn umah... tengok je kete tu... teringat kat papa... masing2 nanges tgk kete tu... kete yg bwk banyak kenangan utk kitorg satu family... ade satu ketika tu... aku pernah tdo dlm kete tu coz teringat sgt kat papa.... slalu jugak la... tertdo dlm kete tu... nak lepas rindu kat papa... then kitorg pegi surau kat perumahan PDRM kitorg tu... coz papa da ade kat sana... ready utk dimandikan.. aku ngan adik aku, lan... mmber2 papa panggil utk masuk skali... kitorg je laki dlm family tu... aku still remember that moment... aku mandikan papa aku time tu... adik aku gosok2 papa aku... ade satu time tu... aku tetibe nanges... x tau nape.. ade pakcik tu prasan aku nanges kot... dia ckp... x elok nanges dpn papa... nanti dia nanges gak tgk kita nanges... aku pun tahan la air mata sampai sudah sume... then lepas mandi, kapan and solat jenazah, terus bawak balik kat umah my uncle kat machang... skali lagik utk solat jenazah... mmber2 papa ngan saudara ramai yg dtg... sampai la papa dikebumikan tgh hari tuh... tu la time aku ilang org yg aku sayang giler... rasa kosong sgt time nie... raya pun mcm x raya... kekadang tu teringat kat papa bila org ngan papa diorg masing2...

4 comments:

~misscakry said...

hmm...i just read the post
i also lost ma dad whwn i was 10
when u said the word "kosong"
yup,dats the perfect word to depict the situation at tht time
tergejut,nak nagis or x,n recalled back a few moments that just happened before rase cam terpaksa ja
bila 2,3 hari pas2 baru rase nak ngs,tgk menede 2 xble,mende ne xble,sume ingat..huhuuuu
well,for all fwen,
happy father's day
hargailah ayah anda~

~misscakry said...

hmm...i just read the post
i also lost ma dad whwn i was 10
when u said the word "kosong"
yup,dats the perfect word to depict the situation at tht time
tergejut,nak nagis or x,n recalled back a few moments that just happened before rase cam terpaksa ja
bila 2,3 hari pas2 baru rase nak ngs,tgk menede 2 xble,mende ne xble,sume ingat..huhuuuu
well,for all fwen,
happy father's day
hargailah ayah anda~

Akak Ngko! said...

Lu punye citer masa papa passed away tu melibatkan watak gua banyak salah fakta la, bro!

eeri jeremiah ivanovic said...

erk?
aku x tau...
ahhahah...
ingat2 lupe la...