Thursday, May 7, 2009

ti0m@n....... zo0m malaysia


Tioman (Malay: Pulau Tioman) is a small island, 39 km long and 12 km wide, located off the east coast of peninsular Malaysia. In the 1970s, Time magazine selected Tioman as one of the world’s most beautiful islands. The densely forested island is still sparsely inhabited, but is surrounded by numerous white coral reefs, making it a haven for scuba divers from around the region.

A few information utk tioman that i get from wikipedia... what i'm doing there? of course la holiday... dah lama gile x gi holiday.... last bila erk? aku sendiri lupe bila last.... while i'm listening kotak "masih Cinta"... i updated my blog yg dah agak bersawang nie.... hahaha... bz sgt kot nak update... hhahaha... TIOMAN? quite nice and such awesome scenery 4 me i think... special thanx to my elder sister, Manja (some of her friends called since she studying in UIA) person who totally supported on this trip to this island.... sayang kat ang.... leh support aku lagik nnti kan g redang plak... next year... hahahaha... actually, my sis dah bgtau that my name was added to the trip... with a few of her friends that bring along their own siblings. since aku tau my sis ajak join g trip tu last 2 month i think... x senang duduk dah aku during that period.... until the day (30 april) last minute pack backpack.... my sis pown sama... all the way g tioman... budget jumpa geng2 my sis kat ayer keroh... tpi kitorg gerak lambat.... coz ade sorg mmber diorg x jadik tumpang... last minute punye decision... 5.30 bru gerak... dah la nak jumpa kol 8.00 kat ayer keroh... then stuck in traffic jammed plak kat mrr2... nasib baik amik jln blakang kat ampang... then bru kuar terus kat toll PLUS kajang... sampai je kat jetty mersing dlm kol 1.00am. agak laju jugak la kak matul drive walaupun highway jammed mcm balik raya plak...



naik ferry dlm kol 2.30am. about 14 person in our group. that is me, my sis, kak matul, kak scha, abg adi, reza, kak imah, ngan wan (tunang dia), kak maheera ngan hashim (adik kak mahera) kak ida (mmber kak mahera) abg mail ngan kak ilya bawak melly (anak diorg). sume naik ferry... kitorg x gila lagik klu nak berenang ke sana... hahahah... sampai je sana dlm kol 4.00am klu x salah... sampai2 je sana dpt bilik... masuk terus tdo...... letih + mabuk laut kot masing2... sampai aku x bgn breakfast,,, x tau la klu yg lain bgn... yg penting... tdo dulu... bru bleh start xtvt... 1st day kat sana, xtvt kitorg ialah... makan... hehehe... g lunch kat kafe resort tuh... then lepas lunch ade yg balik bilik tdo... but... its not for me that get enough sleep last night... i make a decision to join kak scha, abg adi ngan reza to the other resort to take a look on enviroment in that island... betul ke english aku nie? klu salah, tlg betulkan ok... hikhikhik... pastu... jenjalan area2 salang tuh.... malam plak... aku ngan reza... kirenye mmber aku paling giler mcm aku gak... masuk air... dlm macam2 lagik.... are heading to the salang jetty... coz busan n x tau nak buat ape lepas dinner mlm tuh.... ramai gak la yg memancing kat situ... tetibe keadaan jadik panic at the disco kejap... reza dah kene tembak.... ish korang nie... bukan ngan pistol la... tapi kne tembak ngan dakwat sotong... hahahaha.... itam gak la sket kaki dia.... bwh nie ade video yg smpt aku record utk korg.... 1st time aku ngan reza tgk sutun idup depan mata...

video

2nd day kat tioman start bila aku tetibe je bgn awal.. mandi terus g breakfast... x penah2 aku bgn awal pagi n terus breakfast.... ntah ape buang tebiat aku arituh... may be sbb excited nak g snorkelling kat tulai @ coral island... excited punye cite... aku agak ketengah air surut kat pantai tuh... dlm 300m dia surut.. aku bwk dslr aku skali... tgh syok capture... aku jatuh coz licin pijak batu kat situ time air surut.... jatuh terduduk aku... kaki ngan jari aku berdarah... nasib baik la x mati terus kan... klu x... x jadik bercuti diorg tuh.... hahahah....


pic atas nie dlm kol 10.40am, tgh tunggu abg mail ngan family dia ke jetty nak naik boat ke coral island utk snorkelling kat sana.... bawah nie plak video yg agak bising bunyik angin.. all the way to coral island... press play k...

video

about 20minutes, kiotrg smpai kat 1st point utk snorkelling... lepak snorkeling kat situ just in 40minutes.... memula aku chuak gak la nak turun... walaupun penah wat water confident kat tasek chini utk kayak kat sana last year... tapi x confident2 jugak.... hahah.. sape nak jawab? sendiri mau ingat la... dah la x pernah snorkeling... pastu plak kene biasakan bernafas pakai mulut... klu makan pandai la aku pakai mulut... susah btol la... tension aku tgk org lain rilex je slumber badak berenang mcm ikan kat coral... jealous gile aku diorg pandai berenang... tapi x pe... aku ade masa lagik nak blaja berenang... i'll make sure that i can swim b4 i'm going to redang next year.... hahaha.. i challenge myself on it...

prasan x muka aku cover cuak tuh... hahaha...
cuak air....
aku nak berenang..
tapi x pandai...
tension aku...


lepas 40 minute... kitorg gerak plak pegi long beach... ramai gile kat situ... pantai agak lawa gak la... air biru.. pasir putih... mmg x pernah aku tgk selain dlm gambar... wakakak... lepak sini 1 1/2 jam... lama gak la... kat sini... kitorg lunch.... resort packed lunch kiotrg kat sini.... lauk ala2 sama je tiap2 hari... ikan.. ikan.. ikan... dah la aku x brape sgt makan ikan nie... aku kan vegetarian... wah.. gitew katenye kan... mati la kene carut lepas nie... hahahah... mandi sampai puas... lompat dr atas boat 4 kali... sampai letih nak melompat lagik.. x cukup melompat plak... main pasir ngan si melly anak kak ilya.... my sis jadik baby sitter dia kejap... hahaha... then... bergambo ngan sume satu pulau... wakakak.. gile ape satu pulau... satu group kitorg la...


aku paling suka pic nie...
masing2 ngan style sendiri....
tapi reza x nmpk muka... hahaha...



nie plak pic atas boat nak g tmpt snorkeling ke 3 klu x salah aku... kat tmpt tu aku x turun... sebab dah x larat nak berenang dah... aku, hashim, abg mail ngan abg adi x turun... yg lain g kejar sotong kat area batu tuh... hahahah... balik je dari snorkeling tuh.... lepak2 kejap.. sambil2 berjemur ala2 mat salleh tepi pantai.... nak tanned kulit... at last... sunburned giler... even pakai sunblock spf150 punye... hhahahah... ptg tu plak... i with my sis... abg adi ngan kak scha berenang about half kilometre to the platform... to snorkell... mcm x caya plak leh berenang sejauh tuh.... pegi balik dlm 1 kilometre... pergh.. giler kentang btol... mcm x caye je aku ngan my sis...


sementara tunggu org resort tu yg lembap gile nak bakar ikan, ayam ngan sutun... diorg smpt la main beberapa round UNO .... diorg smbg balik game ptg tdi while kitorg berenang ptg tdi...aku x join pown.... x larat giler coz berenang 1 kilo ptg tdi.... masa bbq plak.... kitorg conquer setengah dr makanan tuh... agak2 sotong plak abis kat kitorg je satu tray tuh... x makan byk pown aku... just amek rasa je... then... aku lepak sorg2 tepi pantai time diorg tgh cite2 pasal keje masing2... nak join pown mcm x kene je... coz aku kat x keje lagik... so... aku call la mmber aku "Lah"... dah x tau nak buat ape... aku call la mmber2 aku... cite punye cite... aku dpt tau yg 2 org "mmber" aku yg buat cite pasal aku.... kene kick n extend diorg punye study... padan muka korg... len kali buat lagik cite pasal aku lagik... bru puas hati aku skrg... bru korg tau sape aku sbenarnye.... (evil mood) wakakaka.. hahahaha.... satu je pesan aku ngan korg tuh... len kali... ne jamais juger un livre par sa couverture opsss.. lupe... korg x fhm french kan.. so... blajar2 la pakai dictionary.... jgn harapkan org lain n tiru aku time exam je... lagi satu.... betulkan ayat ko yg ckp aku nie gunakan duit n material utk dpt ramai mmber n follower... its for my personal use... and it just bcoz i'm friendly with people and not arrogant like both of u... korg je x kenal2 aku lagik... nama je housemate... tpi bangang! x sedar2 lagik... dah la menumpang.. sehari dua leh rr tahan.... nie 2-3 bulan... menumpang ape kejadahnye tuh... mungkin aku leh buat claim ngan korg... tpi bkn jenis mengungkit la aku nie... korang tu ye rr... makan sendiri pun nak bekira... blum lagik utk org lain... hello... ingat skit korg tu sape dan dari mana.... aku x rugi ape pun... anytime je aku leh buat lagik teruk dr ape yg korg dpt skrg nie... got it?


pic nie mcm merujuk keatas berita yg gumbira bg aku smlm...
hahahaha...
korg jgn ingat... aku "mcm nie"... aku x leh jadik jahat...
mungkin lebih jahat dr korg sangka....
ingat tu...


hahaha... aku rasa aku dah ngarut n lari topic tdi posting pasal vacation nie.... tapi x pe... at least lepas dah geram aku walaupun aku x dpt nk lepas geram kat tioman nie....... serve them right...
ok.. ok.. aku smbg balik pasal tioman nie... last day kat tioman... free xtvt....
aku, my sis, reza kak scha ngan abg adi bergambo sakan sebelum balik... banyak gak la pic n scene yg agak menarik... such as... pic yg boleh buat cover album kitorg... group name : ntahapeapentah... pic cuci mata masing2.... mcm pic yg uncensored kat bawah nie.... hahahaha...

alamak..
telebey sudah...
agak2 rating n followers blog increse tak?
hahahaha...



my sis termenung jauh...
let me think what was in her mind...
"chenta hatiku" matter
am i right sis?

"kita kat mana nie?"
mcm mana nak tau location klu tgn kat maps,
muka tgk camera....
but the finger is pointing @ salang...
hahahaha...


?!
speechless...

x cukup nak byr duit chalet...
kene jadik housekeeping...
hahaha...
rock the world

tetttttt...
tangan d pinggang minah poland...
btw...
did they calling on u?

what?


winner malaysia next top model cycle 123456270397863....
is.....
#@$#%@$#%$&^$%#%%

group tioman....
sunset scenery...
left: hashim, kak matul, kak mahera @ sotong, kak ida @ baracuda, kak imah, wan, abg adi, kak scha. melly, kak ilya, abg mail, manja (my sis) me, and reza....
what's on my shoulder?
wink.. wink...

p/s: korng (geng2 aku kat bangi) yg x jadik pegi tuh... aku x kira.. buat trip lain... aku nak gak g ngan korang... degil korg nie... aku dah ckp.. tioman kene buat reservation dulu... nie dah x jadik kan... korg tau kan style aku... x suka last minute.... so.. klu buat trip tu... confirmkan ngan aku dulu... kene check schedule aku dulu... pergh.. bz btol aku kan... bukan ape... aku kan manageble person... x suka last minute nieh... x pun at least inform aku 2 weeks b4... ok la kan...

No comments: